tiistai 10. joulukuuta 2013

MENDOZA, ARGENTIINA 5-10.12.2013

Mendoza, Argentiina 5-10.12.2013

Bussimatka Santiagosta Argentiinan Mendozaan vie vajaat 7 tuntia, tie ylittää Andit ja rajalta aukeaa
näkymä lumihuippuiselle Aconcagualle (6962m), Andien ja koko eteläisen pallonpuoliskon korkeimmalle huipulle.

Hostelliin asetettuamme ja rahanvaihdot hoidettuamme, suuntaamme pikemmiten kohti asadon, Argentiinalaisen grillin antimia, laatuviinistä ja lihasta kun ollaan haaveiltu sitten jo Kiinasta lähtien. Argentiinalainen liha on kiistämättä maailman parasta, tarina mehevästä lihasta johtaa juurensa historiassa pitkälle. Varhaiset konkistadorit toivat mukanaan lehmiä, jotka jätettiin pampalle laivan jatkaessa matkaa, kun paikalisväestön kanssa ei tultu toimeen. Tasaisella pampalla lehmillä oli lokoisat oltavat saalistajien puuttuessa ja vihreätä ruohoa oli yllin kyllin. Liha on törkysen halpaa ja hyvää, tästä syystä argentiinalaiset ovat maailman ykkösiä lihan syönnissä,  täällä asukasta kohden lihaa menee alas rontti 60 Kg vuodessa, eli noin 165g päivässä. Maassa maan tavalla - tilaamme 450 gramman mötkäleet ykköspaloja per naamaa, varmuuden vuoksi on hyvä ottaa etukenoa tilastojen ylläpitämiseksi, jos vaikka joku päivä liha-annos jää väliin. Tälläinen pihvi irtoaa paremmasta raflasta noin 10 euron hintaan ja laatu on eri sfääreissä kuin Suomessa, vaikka argentiinot tuppaavat vetämään lihan aavistuksen liian kypsäksi, joillei asiakas muista huomattaa haluavansa pihvinsä "jugoso".

Liha huuhdotaan alas isolla lasilla Malbecia, josta Mendozan alue on erityisen kuuluisa. Mendozan alue vastaa noin 60% Argentiinan viinin tuotannosta ja olosuhteet erityisesti maailman parhaimmille Malbeceille ovat erityisen suotuisat. Koska olemme viinialueella, olemme päättäneet viinitilavierailujen olevan meidän ykkösaktiviteetti  Mendozassa. Mendozan ykkösviinialueet Maipú, Luján de Cuyo ja Uco Valley ovat kaikki noin tunnin säteellä Mendozan kaupungista. Seuraavana aamuna starttaammekin aikaisin ja suuntamme kohti Maipúa, josta vuokraamme pyörät vieraillaksemme viinitiloja. Päivän aikana käymme 4 tilalla, jossa jokaisessa maistellaan useita viinejä, loppupäivästä pyörä kulkeekin jo aika mutkitellen takaisin kohti vuokraamoa. Merja valittaa ylellisen lihansyönnin aiheuttamista vatsanväänteistä -harjoituksen puutetta siis, reppureissaajan tonnikalapasta ei taida olla paras harjotusvastus satojen gammojen sisäfileen kohtaamiselle. Maipun viinittelypäivän venyessä Mendozan baarikadulle ja aamun tunneille, päätämme yksimielisesti pitää hieman taukoa viininmaistelusta ja tutustua kaupunkiin. Mendozan kaupunki on aivan viihtyisä, mutta ei sinänsä tarjoa paljoakaan nähtävää, keli täällä on onneksi mahtava... ja pihviliha halpaa ja hyvää. Olemmekin valmis kohtaamaan asadon jälleen kerran, maistellen tällä kertaa myös herkullisia chorizoja.

Välipäivän myötä olemmekin valmiita taas viinikierokselle ja suuntamme Luján de Cuyon alueelle, mistä tulee paljon nimekkäitä viinejä. Tällä kertaa päätämme panostaa enemmän laatuun kuin määrään ja vierailemme etukäteen tarkoin valitsemillamme viinitiloilla. Vierailemmamme viintilat ovat kansainvälisiä merkkejä myyviä isompia tiloja, joiden viinitilat ovat mahtavia kartanoita edustavine kellareineen ja viininmaistelutiloineen. Päivän ehkä mahtavin vierailu on kuitenkin pienellä tilalle, josta olemme saaneet vihjeen aikaisemmin matkalla tapaamaltamme argentiinalaiselta sommerlieriltä. Carmelo Patti nimisellä tilalla, meitä tervehtii kiertueoppaan sijaan itse omistaja, joka ohjaa meidät vaatimattomasti sisustettuun huoneeseen, jossa maistelemme erinomaisia viinejä omistajan opastuksella. Mikä parasta tämä ei maksa mitään, kun isoilla tiloilla kierros ja maistelukustantaa noin 10 euroa ja vierailut ovat varattava etukäteen puhelimitse. Tällä kertaa hillitympi viinitilakierrospäivämme päättyy Kaikenin tilalle, jossa halusimme eritoteen vierailla. Kaikenin tilalla vastaanotto on lämmin ja tila on mahtavan näköinen. Erikoismaininnan saa Kaikenin maanalainen holvimainen viinikellari, jota koristaa viinienkeli ja mahtavat valaistukset, taustalla soi "alttarimusikki", kokemusta voi melkein kuvata uskonnolliseksi.

Mendoza on teki meihin vaikutuksen, erityisesti viineistä kiinnostuneille tämä paikka on "must". Jatkamme matkaa kohti seuraavia pihvilihoja.........



Mendoza tervehti meitä tällaisilla "vegeannoksilla" 

Maipu päivä aluillaan
La Rural tilalla





Andit reunustavat hienon näköisesti viiniviljelmiä

Trapichen visiitti oli Maipu päivän paras

... ja niin viinimaisteluhan oli totista hommaa arvosteluineen,
hädin tuskin ehdimme nauttimaan...

Mevin tila
huikopalaa...
mendozalainen joulukuusi
asado

Luigi Boscan tila

Carmelo Patti viinitila- vaatimattomat puitteet ja mahtavia viinejä

Kaikenin tila


Kaikenin viinikellari

maistellut viinit ja meidän top 4 valinnat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti