sunnuntai 20. lokakuuta 2013

LIMA, PERU 15-20.10.2013

Lima, Peru 15-20.10.2013

9 miljoonan hengen Liman ilma täyttyy pakokaasusta ja liikenne on kaoottinen. Pohjoisen bussiasemalta ajelimme noin 45 minuuttia kohti Liman eteläosaa, jossa sijaitsee Mirafloresin kaupunginosa, joka on muuta Limaa huomattavasti turvallisempi ja siistimpi.    

Olimme buukanneet home stayn, perinteisen guest housen sijaan. Majoituksemme sijaitsee Surquillon kaupunginosassa, joka on käytännössä aivan Mirafloresin kupeessa. Isäntäperheemme on puoliksi jenkeistä ja puoliksi Perusta, huoneemme on iso ja siisti ja perinteistä hostellia halvempi. Perheen kanssa olemme lähinnä tekemisissä aamupalan yhteydessä, keittiötä käyttäessämme. Perheen perulainen isä Antonio kertoo mielellään Limasta ja antaa vinkkeä erinäisistä paikoista. Antoniosta on myös huomattava apu, kun joudumme etsimään lääkäriä, tehdäksemme kontrollikäynnin Jannen sairastaman keuhkokuumeen johdosta. Ulkomaalaiset ohjataan automaattisesti kalliinpuoleisille yksityisklinikoille, joihin ei tunnu edes saavan aikoja useisiin päiviin. Asiasta keskusteltuamme Antonion kanssa, hän päättää lähteä viemään meitä paikalliseen sairaalaan. Täälläpäin maailmaa, maksetaan aina ensin, ennen kuin lääkäri suostuu edes katsomaan sinua. Antonio rekisteröityy sairaalaan maksupisteelle omana itsenään, joten saamme näin Jannelle vastaanoton paikalliseen sairaalaan. Lääkärin vastaanotolla, Antonio selittää supliikkina miehenä olevansa Janne saattaja ja näin ollen ristiriita rekisteröityneestä / tutkittavasta potilaasta selittyy. Lääkäri kuuntelee Janne keuhkot, otattaa röntgenit ja teettää puhalluskokeen, todetakseen lääkekuurin toimineen ja keuhkokuumeen olevan hyvin paranemaan päin. Lääkärilasku on neljännes verrattuna yksityisklinikoihin.

Lima on myös Perun kulinaristinen pääkaupunki, maailmalla arvostettu Perulainen keittiö on täällä parhaimmillaan. Halusimme osallistua Limassa kokkauskurssille, mutta löytämämme kurssit olivat lähinnä heppoisia turistihömpötyksiä. Onneksemme Kolumbian Calissa tapaamamme Portugalilais ammattikokki Yasser asustaa Limassa ja meille avautuu mahtava mahdollisuus päästä työstämään Perulaisia herkkuja hänen kotikeittiöön. Eritoteen Perulainen Ceviche on vertaansa vailla.

Päivät Limassa kuluvat nopeasti, sairaalavisiitin ohella jouduimme mm. etsimään uutta tietokoneen virtapiuhaa hajonneen tilalle. Näin ollen Liman visiittimme keskittyy pitkälti Mirafloresin ympäristöön, joskin käymme Parque de la Reservan erikoisessa suihkulähdepuistossa, ihmettelemässä hämärän aikaan veteen heijastettua valoshowta. Liman vanha keskusta, historiallisine pytinkeineen jäi näin ollen meiltä näkemättä, joskin tämä ei meitä paljon haitannut, Liman ensisijaisena tavoitteenamme kun oli nauttia hyvästä safkasta ja tämä toteutui.


Ceviche ravintoloita on Limassa joka  mutkassa


Miraflores





kokkausilta kotikeittiössä

Cevicheä valmistumassa
Hyvää ruokaa, viiniä ja seuraa



Parque de la reserva
Parque de la reserva
Parque de la reserva

Janne ja Antonio



Chicha - tummasta maissista
valmistettu juoma on erityisen
suosittu Perussa


Laamapihviä lautasella, marsuun emme
suostuneet koskemaan

Pisco Sour, perun ykkösdrinksu, suosittelemme!

Peruna tulee Perusta...
ja monessa muodossa, tarjolla on yli 3000 lajiketta. Paikallisen
supermarketin perunahylly on muuten pitkä...

Papa Nativa -se alkuperäinen peruna

maissi laatuja on myös tarjolla
useita satoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti